Pierniki kojarzą się zazwyczaj ze Świętami Bożego Narodzenia i zimowymi wieczorami u babci. Mimo, że różnią się między sobą kształtem, miękkością i dodatkami, zawsze jednak uwodzą korzennym zapachem.
Pierniki pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Starego Kontynentu. Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym, w Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei, w krajach Północy zaś - cieniutkie piernikowe ciasteczka w kształcie zwierząt i serduszek. Powszechnie znane i lubiane przez dzieci są brytyjskie ludki, zdobione różnymi polewami.
Najstarszy zachowany polski przepis na piernika pochodzi z 1725 roku i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale w poradniku medycznym. Początkowo bowiem ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem, które zalecano w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia.
Przepisów na pierniki jest bardzo dużo, jednak niezależnie od tego, pierniki warto zrobić na spokojnie, kilka tygodni przed Świętami. A gotowe przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pierniczki to także super pomysł na pyszny jadalny prezent.
My także już na początku Adwentu przygotowaliśmy pyszne pierniki, którymi możecie się już rozkoszować w naszej lodziarnio-kawiarni lub kupić jako podarek świąteczny.
A z ponad 200 sztuk gwiazdkowych pierniczków skomponowaliśmy choinkę, która zdobi naszą witrynę.