W Gustorii nie możemy zapomnieć o pachnących tradycyjnych pączkach. Bo przecież znane już były w czasach starożytnych Rzymian. Spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Początkowo były to bardzo tłuste kulki z chlebowego ciasta, nadziewane słoniną. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej.
Jedna z legend, która opowiada skąd wzięły się pączki takie jak dziś goszczą u nas, jest opowiadaniem o berlińskim cukierniku, który marzył o służbie w pruskim wojsku. Z radości o mianowaniu go wojskowym kucharzem, przygotował drożdżowe słodycze z nadzieniem, o kształcie armatnich kul.
W naszej kawiarnio-lodziarni goszczą więc pączki przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą z przeróżnymi nadzieniami: od różanego, przez czekoladę, adwokat po naszą autorską propozycję „pączków z lodami”!
A pamiętamy - „jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło” ;-)