Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze tzw. plików cookies. Ciasteczka pozwalają nam na gromadzenie informacji dotyczących statystyk oglądalności strony. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie ich zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Takie są właśnie nasze specjały

Takie są właśnie nasze specjały

Pomysł na lody pojawił się z zamiłowania do Włoch... pierwszego miejsca w Europie, gdzie opracowano konsystencję i wyśmienite smaki lodów. A ponieważ gust kulinarny wynika z przemieszczania kultur, nigdzie indziej, jak w regionie opolskim, smak łączy się z jego historią... z niedzielną kawą po obiedzie, czy lodami podawanymi od "zawsze" na weselu. U nas naturalnym było i jest, przygotowywanie i jedzenie potraw według rodzimych starych tradycji i przepisów w oparciu o naturalne surowce... tak więc i my produkujemy lody wg. przepisów z początku XX wieku z najlepszych naturalnych lokalnych składników.

Koncepcja i pomysł na markę

Historia - Włochy - Śląsk

Z Chin do Europy metodę wytwarzania lodów miał przywieźć słynny podróżnik, Marco Polo. Według innych źródeł jako pierwsi w Europie, za sprawą Arabów, sposób przyrządzania lodów, a dokładniej mówiąc sorbetów, poznali ok. XIII wieku Sycylijczycy. Z Sycylii metoda ta została przeniesiona do Toskanii, a później rozprzestrzeniła się na cały świat.

Włoskiej pomysłowości przypisuje się również wynalezienie pierwszych lodów posiadających stałą konsystencję. Tak więc, przyjmując tę teorię „ojczyną lodów” są Włochy.

Jak podają źródła, włosi wynaleźli mieszaninę oziębiającą, a francuski dwór Ludwika XIV wyniósł lody na salony i uczynił z nich smakołyk.

W polskich książkach kucharskich z pierwszymi wzmiankami o lodach spotykamy się w „Kucharzu doskonałym” – książce napisanej pod koniec XVIII wieku przez Wojciecha Wielądkę, a w zasadzie tłumaczonej z kilku francuskich tekstów kulinarnych.

Patrząc na śląską tradycję, już na przełomie IXX / XX wieku w kawiarniach, lody były podstawowym deserem, a na każdej uroczystości rodzinnej (wesela, komunie), czy obchodzonej przez społeczność lokalną (festyny, odpusty) nie mogło lodów zabraknąć.

Smak - Natura

Gust kulinarny wynika z przemieszczania kultur.

Cała kuchnia europejska, powstawała przez wieki, kiedy mieszały się wpływy i wyodrębniały coraz bardziej wyrafinowane kuchnie regionalne oparte na lokalnych produktach.

Na Ziemiach Śląskich, gdzie zgodnie żyją od pokoleń zarówno ludność polska, śląska, jak i niemiecka, naturalnym było i jest, przygotowywanie i jedzenie potraw według rodzimych starych tradycji
i przepisów w oparciu o naturalne surowce. To właśnie zmieszanie się kultur, ale przede wszystkim otwartość na wielokulturowość jest powodem by czerpać z historii.

Tak więc produkowanie lodów wg. przepisów z początku XX wieku opartych na sprawdzonych, tradycyjnych recepturach pozwoli na zachowanie elementów dziedzictwa kulturowego i historycznego tego obszaru.

Dzięki odrodzeniu regionalizmu i lokalności należy dzisiaj sięgać do tradycyjnych przepisów i obrzędów podawania dań, jak również do korzystania z najlepszych regionalnych – naturalnych produktów do przyrządzania np. lodów.

© 2019 GUSTORIA - Smak historii - producent lodów

Całość prezentowanej strony internetowej (m.in. elementy graficzne oraz treści) są własnością naszej firmy. Są chronione prawem autorskim. Żadna jej część nie może być rozpowszechniana lub kopiowana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody GUSTORII.

Projekt i realizacja: Agencja interaktywna: CG2
Park Bajek - Gustoria