Historia - Włochy - Śląsk
Z Chin do Europy metodę wytwarzania lodów miał przywieźć słynny podróżnik, Marco Polo. Według innych źródeł jako pierwsi w Europie, za sprawą Arabów, sposób przyrządzania lodów, a dokładniej mówiąc sorbetów, poznali ok. XIII wieku Sycylijczycy. Z Sycylii metoda ta została przeniesiona do Toskanii, a później rozprzestrzeniła się na cały świat.
Włoskiej pomysłowości przypisuje się również wynalezienie pierwszych lodów posiadających stałą konsystencję. Tak więc, przyjmując tę teorię „ojczyną lodów” są Włochy.
Jak podają źródła, włosi wynaleźli mieszaninę oziębiającą, a francuski dwór Ludwika XIV wyniósł lody na salony i uczynił z nich smakołyk.
W polskich książkach kucharskich z pierwszymi wzmiankami o lodach spotykamy się w „Kucharzu doskonałym” – książce napisanej pod koniec XVIII wieku przez Wojciecha Wielądkę, a w zasadzie tłumaczonej z kilku francuskich tekstów kulinarnych.
Patrząc na śląską tradycję, już na przełomie IXX / XX wieku w kawiarniach, lody były podstawowym deserem, a na każdej uroczystości rodzinnej (wesela, komunie), czy obchodzonej przez społeczność lokalną (festyny, odpusty) nie mogło lodów zabraknąć.
Smak - Natura
Gust kulinarny wynika z przemieszczania kultur.
Cała kuchnia europejska, powstawała przez wieki, kiedy mieszały się wpływy i wyodrębniały coraz bardziej wyrafinowane kuchnie regionalne oparte na lokalnych produktach.
Na Ziemiach Śląskich, gdzie zgodnie żyją od pokoleń zarówno ludność polska, śląska, jak i niemiecka, naturalnym było i jest, przygotowywanie i jedzenie potraw według rodzimych starych tradycji
i przepisów w oparciu o naturalne surowce. To właśnie zmieszanie się kultur, ale przede wszystkim otwartość na wielokulturowość jest powodem by czerpać z historii.
Tak więc produkowanie lodów wg. przepisów z początku XX wieku opartych na sprawdzonych, tradycyjnych recepturach pozwoli na zachowanie elementów dziedzictwa kulturowego i historycznego tego obszaru.
Dzięki odrodzeniu regionalizmu i lokalności należy dzisiaj sięgać do tradycyjnych przepisów i obrzędów podawania dań, jak również do korzystania z najlepszych regionalnych – naturalnych produktów do przyrządzania np. lodów.